Kam jābūt fokusā?

 

Pirmajā brīdī varētu domāt, kas tas par jautājumu - “kam jābūt fokusā?“ - fokusā ir jābūt tam, ko mēs fotografējam.

Tomēr ir situācijas, kad visu fotografējamo objektu mēs negribam vai nevaram dabūt pilnīgā un perfektā fokusā. Ko tad darīt?

1. Cilvēkiem, dzīvniekiem, rotaļlietām - fokusā jābūt acīm

Fotografējot cilvēkus, dzīvas būtnes un to imitiācijas - rotaļlietas, sniegavīri, utt., klasiskā pieeja ir, ka fokusā (kā minimums) jābūt acīm. Tā pārbauda lielāko daļu portretu fotogrāfiju, īpaši tās, kuras tiek sūtītas uz printēšanu. Šī pieeja labi strādā arī tad, ja acis ir ciet.

Arī objektīvus un kameru auto fokusēšanos pārbauda tieši pēc tā, cik kamera un objektīvs ātri un precīzi fokusējas uz acīm.

Protams, tādos gadījumos, kad mērķis ir uzsvērt konkrētas lietas, kā mati, apģērba detaļas utt., tad fokuss ir uz šo konkrēto lietu.

Situācijās, kad abas acis nevar dabūt fokusā, jo ir neass lauka dziļums un objekts ir pagriezies, fokusā jābūt vismaz tai acij, kas ir tuvāka pret kameru.

Šo likumu var ļoti labi novērot pētot National Geographic fotogrāfu bildes ar dzīvniekiem - lielākajā daļā foto būs perfekti asi fokusi uz acīm.

2. Produktu iepakojumi vai priekšmeti ar uzrakstiem

Fotografējot produktus ar etiķetēm un apdrukātiem iepakojumiem vai citus priekšmetus ar tekstiem - kastītes, burciņas, utt., fokusā (kā minimums) jābūt galvenajam tekstam. Tas var būt produkta nosaukums un/vai firmas logo.

3. Kas ir vissvarīgākais, un kur mēs dabiski skatījāmies vispirms?

Nav 100% receptes visiem gadījumiem, līdz ar to situācijās, kad nav skaidrs uz ko fokusēties, var uzdot jautājumus:

  • kas ir vissvarīgākais?

  • ko es gribu pateikt?

  • kur es dabiski skatījos vispirms?

  • (kas man rada sajūtu, ka bilde ir fokusā?)

Ja atgriežamies pie pirmajiem diviem punktiem, tad:

  • dzīvniekiem un cilvēkiem mēs vienmēr skatāmies acīs;

  • kad mums iedod kādu produkta kastīti, mēs to paņemam rokās un sākam lasīt, kas uz tās rakstīts.

Līdz ar to arī šajos gadījumos fokuss ir tieši tur, kur cilvēki dabiski skatās vispirms. Tāpēc ļoti daudzās situācijās jautājumu “kam jābūt fokusā?“ var risināt ar intuitīvu pieeju.

Tāpat arī ir vērts atgādināt, ka fotogrāfijā daudz ko var izmantot kā māksliniecisko līdzekli, un fokuss ir brīnišķīgs rīks radošām izpausmēm.

Previous
Previous

Bieža un elementāra kļūda produktu fotogrāfijās

Next
Next

Īsumā par melnbalto - kad un kāpēc izmantot?