Zane Magone

View Original

“Semantic satiation”: kad visas bildes sāk izskatīties jocīgi

Kas par daudz, tas par skādi. Pārēsties var ne tikai kūkas, bet arī vārdus un attēlus. (Foto: putniņš Madeirā, 2022)

Šodien prasīju ChatGPT, kā apzīmē to sajūtu, kad uz kaut ko ilgi skatoties (visbiežāk vārdiem vai attēliem), tie sāk likties dīvaini un nepareizi. Atbilde ir "Semantic satiation". Turpinot meklēt, latviski tas ir pieminēts tikai mākslinieces J.Šilovas materiālos kā "semantiskais piesātinājums". Nesen kārtējo reizi cietu no šī fenomena, taisot kolāžu. Tik ilgi bīdīju šurpu turpu vārdu "Spain", ka pēc pusstundas smadzenes jau pieprasīja pārbaudīt, vai es neesmu sajukusi prātā un "Spain" patiešām vēl joprojām tā rakstās. Beigās neizturēju un ieliku kolāžā vārdu "España".

Bet iemesls, kāpēc es par šo rakstu - ikdienā no šī fenomena cietīs jebkurš, kurš pārāk ilgi skatīsies arī uz sevi fotogrāfijās. Dažreiz retušēju kādai bildei sīkumus, un pēc pusstundas man sāk likties, ko esmu izdarījusi? Viss tagad izskatās tik nedabīgi un nepareizi!

Bet tad es saprotu, ka tas, kas man ir sācis likties nedabīgi un nepareizi, patiesībā tā bija jau pirms retušas. un tajā brīdī bija pilnīgi dabīgi. Parādi šo attēlu jebkuram citam, un visiem liksies, ka forša bilde un nav nekādas vainas. Prāts patiešām taisa trikus!

Praktiski jebkura bilde uz pasaules sāks likties arvien dīvaināka un dīvaināka, jo ilgāk uz to skatīsies.

Sākumā es pamanīju, ka tā notiek tikai ar bildēm, kurās esmu es vai/un ar bildēm, kuras es esmu fotografējusi. Bet saistība šeit ir acīmredzama - tikai uz šīm divām kategorijām es skatos ilgāk nekā uz jebkurām citām.

Lai pierādītu šo “teoriju”, es sevi izaicināju atrast pasaules labāko fotogrāfu bildes, kuras man pašai šķiet “wow!“ un uz katru skatīties vismaz 5 minūtes. Kas notika pēc 5 minūtēm?

  • kāpēc tik dīvaini nogrieztas malas šajā bildē?

  • kur palikusi cilvēka otra roka?

  • kāpēc tik jocīgs smaids?

  • kas tas par dīvainu koka zaru fonā?

  • kāpēc tā matu šķipsna tik nedabīgi krīt?

Un šeit nav runa par piekasīšanos vai kritiku, bet par to, ka pārāk ilgi skatoties uz vienu un to pašu mēs sākam pazaudēt kopējo ainu, un sākam redzēt tikai detaļas. Šeit parasti palīdz nolikt bildi malā un atgriezties pie tās nākamajā dienā vai nedēļā.

Tāpēc vienmēr vērts paturēt prātā, ka citi uz Tavām profila bildēm neskatās stundām ilgi un redz pavisam citādāk!